Släng karriärplanen – skriv en livsplan!

By 18 februari, 2016 februari 23rd, 2016 Blogg

– Borde jag ta en ny vd-post? Bygga ett bolag med andra? Starta egen firma? Eller kanske bli lärare, det har jag alltid drömt om.

Kvinnan framför mig har tagit beslut om att lämna bolaget där hon är och har sagt upp sig. Hon har gjort en spikrak karriär samtidigt som hon har gift sig, skaffat flera barn och förlorat sin pappa. Livet har på något sätt passerat medan hon har fokuserat, levererat och bidragit till fantastiska resultat. När det blev ägarbyte så blev det tid att fundera, om hon vill fortsätta utifrån den nya ägarens satta riktning.

I ett förlegat samhälle där framtiden var förutsägbar, karriären likt en trappa och där livet anpassade sig efter arbetets krav var karriärplanen en långsiktig strategi för framtida mål. I dag förändras samhället allt snabbare, digitaliseringen har sprängt gränser mellan tid och rum och mellan fritid och arbete samtidigt som könsrollerna luckras upp och vems ansvaret är för hem eller karriär, är inte givet.

Därför frågar jag kvinnan framför mig, om hon gjort en livsplan? En karriärplan kan ställa till problem. Det kan istället för strategi och verktyg ge tunnelseende. För om målet i karriärplanen blir överordnad livet så kan allt annat läggas åt sidan. Som egna intressen, vänner, hälsa eller kanske ideella engagemang. I värsta fall barnens behov. Dessutom är det inte möjligt med långsiktig plan när omgivningen är i förändring.

När jag handleder chefer så får de ofta göra en livskompass. Fördela sitt engagemang och tid över sex tårtbitar med livets innehåll. Inte sällan ser jag att framgångsrika kvinnors livskompass haltar. Deras engagemang och tid förläggs på arbete och familj. Egna behov som hälsa eller intressen får ligga på vänt. Länge. Till slut tar det stopp.

Så mitt råd är istället – gör en livsplan. Ställ dig frågan, om vilket liv du vill leva. Vad är viktigt på riktigt? Vad vill du lägga tid på? Hur ser strategin ut till målen i ditt liv i stort? Du kan exempelvis ha skiddagar som KPI (Key Performance Indicators).

Sedan bör nuläget identifieras. För det är skillnad på att vara två i en relation eller ensam. Det är skillnad på att ha fyra barn eller inga alls. Det är skillnad på om barn, föräldrar eller någon älskad är sjuk eller alla i omgivningen är vid god hälsa. Det är skillnad på att pendla mellan länder, städer eller bo och jobba på samma plats. Låt det påverka ditt val av yrkesval och funktion. Just nu.

För det är bara en sak som vi kan vara helt säkra på. Din omgivning förändras. Du förändras. Två avgörande faktorer som är i ständig rörelse. Det är oförutsägbart. Därför är det fullständigt omöjligt med långsiktig planering.

Släng karriärplanen och gör en livsplan säger jag till kvinnan framför mig. Hon tystnar och börjar rita cirklar på pappret framför henne.

– Kan man ha antal dagar för vandring som KPI?

signatur

 

 

Ledarskapsutvecklare, föreläsare och författare
Certifierad coach, mindfulnessinstruktör och i ACT 

Join the discussion 2 Comments

 • Karin Wigert skriver:

  Mitt i prick!! Det klokaste jag läst – ever – men varför så svårt att fatta?! Alla dessa tillsynes intelligenta o framgångsrika – som behöver en hjärtattack eller mental kollaps för att greppa. Finns ur många sorgliga exempel som helst – men det finns bra oxå

  Jag får ofta frågan från unga hungriga ingenjörer. ”Vad är ditt bästa karriärtips Karin?” Svarar alltid: Följ den inre rösten och känslan i magen. Se till att vara i en kontext där Du kommer bäst till din rätt och känner passion för det du gör. DET är karriär – livskarriär 🙂

  Allt gott

 • Ulrika Sedell skriver:

  Tack Karin, för dina fina ord! Jag håller med dig om att det är sorgligt när det krävs en kollaps innan perspektiven på livet blir mer adekvat. Därför tror jag att det är så viktigt att ge unga människor som är i starten på sin karriär verktyg och strategier för att förstå sig själv, egna behov och därmed ta sig själv på allvar.

  Sedan kan jag se att kvinnor mitt i karriären som skaffar familj kan snubbla in i förlegade mönster med störst ansvar hemma samtidigt som de ska ta ansvar och driva sin karriär framåt. Då är det viktigt att stanna upp, få perspektiv och lägga upp en plan som är rimlig utifrån egna förutsättningar. Ja, det finns mycket att säga. Det låter som att du är en alldeles utmärkt vägledare!

  Bästa hälsningar

Kommentera

ett + 9 =