I år skänker Sedell & Friends 365 böcker till Sveriges riksdag i julgåva. Samtliga riksdagsledamöter får en bok som bygger på samtal med entreprenörer, tjänstemän och nätverkare som alla har skapat förutsättningar för att människor ska få tillträde och tillhörighet i vårt samhälle.

Ulrika ansvarar för en modul i kyrkligt ledarskap som Svenska kyrkan i samarbete med Uppsala Universitet genomför för blivande kyrkoherdar. Ulrika föreläser utifrån sin bok Vägar till innanförskap, om vilket ledarskap som krävs för att lyckas med integration. Det är 5 ledarstrategier som har varit framgångsrika för andra verksamheter,

Ledarskapet har aldrig varit viktigare än nu!
Under stark press tenderar vi att tappa överblick, beskriva händelser i episoder och fakta i fragment. Vilket kan gör att vi använder gamla lösningar för nya utmaningar, brister i reflektion och helhetslösningar. I boken Vägar till innanförskap träffar vi dem som håller blicken högt, utgår från sin vision, mobiliserar och agerar. De lyckades skapa förutsättningar för integration. I dag lär vi av dem!

Ulrika föreläser om vilket ledarskap som krävs och vilka modeller som visats skapa vägar till innanförskap och integration. Från boken Vägar till innanförskap lyfter hon fram exempel där entreprenörer, kommuner, kyrkoherdar och civila skapar verksamhet tillsammans med människor som flytt till Sverige.

Ulrika föreläser om vad som kännetecknar en idéburen organisation, om vikten att få rörelsen att gå i takt med tiden. Om vad som väcker engagemang och vad som definierar ett hållbart engagemang. Om forskning om politiskt ledarskap och vad som får människor att vilja följa, bidra och lägga in femte växeln för att driva utvecklingen framåt.
200 politiker från kommun, fullmäktige och riksdag är på plats.

Förutom det formella årsmötet har vi bjudit in en inspirerande föreläsare i Ulrika Sedell. Ulrika är författare, utbildare och chefshandledare och hon kommer utifrån sin bok ”Vägar till innanförskap” att belysa en av nutidens största utmaningar i Sverige: att göra det möjligt för människor som har kommit hit att introduceras och inkluderas. Varför är det så svårt? Finns det modeller eller koncept som visats fungera? Hon ger oss berättelser om att inkludera, om ledarskap, mod och en vilja att förändra samhället.

Handelshögskolan har intervjuat Ulrika Sedell – ledarskapsutvecklare, föreläsare och författare till böckerna Bortom glastaket och Vägar till innanförskap. I höst är Ulrika aktuell med gästspel i SSE Executive Educations ledarutbildning Offentliga sektorns managementprogram (OSMP) på temat hur offentlig sektor kan lära av och samverka med övriga samhället när det gäller integration. Med intervjuer av ledare från framgångsrika svenska case i botten och slutsatser om angreppssätt som fungerar vill hon ge hoppfullhet och handlingskraft till ledare av integrationsprojekt. Nedan varvas ett urval inspirerande fall med handfasta tips för dig som är ledare i offentlig sektor.

Ulrika Sedell föreläser på Offentliga sektorns managementprogram på Handelshögskolans Executive Educations ledarutbildning, på temat hur offentlig sektor kan lära av och samverka med övriga i samhället när det gäller integration. Med intervjuer av ledare från framgångsrika case i botten och slutsatser om angreppssätt som fungerar vill hon ge hoppfullhet och handlingskraft till ledare av integrationsprojekt i offentlig sektor.

Välkommen till en föreläsning om medmänsklighet och om ledarskap som bygger på hopp. Ulrika Sedell är författare och ledarskapsutvecklare. Denna morgon berättar hon om gemensamma ledarskapsstrategier som nyckel till framgång. Hon pratar om att det krävs mod, civilkurage och en stark vilja att nå resultat oavsett regler och byråkrati.

Vad säger forskningen om vilket ledarskap som när längre? Hur formas en kultur och hur kan ledarna påverka den? Vad är avgörande för att involvera, inkludera och inspirera människor att vilja engagera sig? Ulrika föreläser utifrån ny forskning och sina böcker Bortom glastaket och Vägar till innanförskap.

Opportunity Day i Göteborg! Ämnen som lyfts under dagen är köpkraften hos utrikes födda, hur mångfald driver innovation, hur företag lyckats utmana sina ska-krav vid rekrytering och vi får exempel på hur andra ser affärsnyttan i mångfald. Bland annat föreläser Ulrika Sedell om vägar till innanförskap. Läs mer här!

Nätverket Society Lab, som Kommunivest står bakom, bjuder in politiker för att få ny kunskap, utbyta idéer och göra scenarioövningar kring integration. Tillväxtverket presenterar en rapport om erfarenheter av fungerande insatser för integration, en panel med kommunpolitiker delar erfarenheter om utmaningar och framgångsfaktorer och därefter sker grupparbeten med olika scenarion. Ulrika Sedell modererar.

DEBATT. Jag står på Medborgarplatsen i Stockholm och jag har svårt att ta in det jag ser och hör. ”Det är vårt land och inte ert!” skriks ut av ett 100-tal personer som har samlats här.
Anledningen är att ett stort antal afghanska ungdomar i desperation sittstrejkar sen de fått besked om att de måste lämna Sverige. De skrikande svenskarna har förenats på Facebook i en grupp som heter ”Stå upp för Sverige”. Där finns 175 000 svenskar som enats i sin avsky över invandringen. Detta hände för bara några dagar sedan.
Hur blev det så här? Vilken verklighetsuppfattning ledde till att så många kunde med att stå, rakt upp och ner, mitt på ljusa dan och rakt i ansiktet på ett gäng utsatta ungdomar skrika ut ren hat?

Tidningen Dialog som ges ut av Kommuninvest intervjuar Ulrika Sedell om boken Vägar till innanförskap. Tidningen ges ut till riksdagsledamöter och kommunledningar.
Läs mer här Dialog juli 2017

Vad är det som gör att några lyckas med att skapa modeller för integration när så många misslyckas och vad förenar dem som lyckas? Se sammandraget av föreläsningen ”Vägar till innanförskap” här.

Ulrika Sedell, ledarskapskonsult, föreläsare och författare, delar med sig av ledarstrategier för att skapa lyckade modeller för integration som fokuserar på innanförskap istället för utanförskap.
Att leda i osäkerhet med ständigt nya förutsättningar ställer krav på ett ledarskap som är grundat i värderingar och vision. Det krävs också att arbeta nära målgruppen för att vara relevant och vara i takt med deras behov. Det har 15 ledare från boken Vägar till innanförskap gjort.
I boken Vägar till innanförskap intervjuas 15 ledare/entreprenörer om hur de tagit fram koncept och skapat hållbar integration. En insprierande föreläsning om att det går att skapa ett inkluderande Sverige, att det finns modeller som givit resultat och vad som har krävts för att lyckas.

CSR Foum Sverige bjuder in till en afton med temat: Lyckas med integrering – Vägar till innanförskap!
Under en kväll berättar Ulrika Sedell om modeller och koncept som fungerar för att skapa innanförskap. Om hur bokens intervjuade har gjort och vilka framgångsfaktorer som förenat dem. Dessutom samtalar hon med Christina Merker Siesjö, ordföranden Yalla Trappan om deras framgångsfaktorer.

Vad är det som gör att några lyckas med att skapa modeller för integration när så många misslyckas och vad förenar dem som lyckas? Vi får ta del av intervjuer med sociala entreprenörer, chefer inom kommun, kyrka, skola, näringsliv och nätverkare och höra om deras framgångsfaktorer och tips för att lyckas. Ulrika Sedell, ledarskapskonsult, föreläsare och författare.
Brandkonferensen 2017 tar avstamp i reella hot och risker som kan kopplas till de globala målen i Agenda 2030, och där den kommunala räddningstjänsten har en viktig roll att spela.

Vilka modeller och koncept ger hållbar integration? De som har lyckats, hur kan vi inspireras och lära av dem? Hur har de angripit utmaningen?
Föreläsningen presenterar några av koncepten som lyckades där andra misslyckades och visar vilka gemensamma framgångsfaktorer som gav resultat. Vilket ledarskap som krävdes.

På Drottninggatan, på Dansmuseet lanserades boken Vägar till innanförskap. Över 100 gäster var på plats för att lyssna till författarna och några av deltagarn i boken. Alireza Akhondi, Vansbromodellen, Camilla Altéus, Svenska Basketbollsförbundets Välkommen Hit och Carl Dahlbäck, Guds hus. Moderator var Sofia Strömberg, Open Up!

Förra veckan kom boken från tryckeriet nu kommer författarna i Örebro för att sprida sina berättelser om ”Vägar till innanförskap”. Boken tar sin utgångspunkt i flyktingvågen 2015 och alla de lösningar som vuxit fram för att hjälpa nyanlända att hitta vänner, jobb, fritidsintressen och gemenskap, modeller som också går att använda för integration i stort.

Precis som tidigare heter nyckeln till att bryta utanförskapet arbete och där gäller det att lära av vad som lite slarvigt brukar kallas för ”civilsamhället”. Ideellt drivna föreningar och engagerade människor som tagit sig på sig att förbättra integrationen. Exempel på detta har Ulrika Sedell & Eva von Wenstedt samlat i antologin Vägar till innanförskap (Idealistas).

Varför har ni skrivit boken?
– Under hösten 2015 var det väldigt mycket fokus på problem med att ta emot nyanlända. Vi ville sprida goda exempel och lyfta fram generella framgångsfaktorer.

Ulrika Sedell är ledarskapsutvecklaren som agerar för att bidra till integration av de som upplever utanförskap i dagens Sverige. Hon är frustrerad över bristen på flexibilitet, saknar en idédiskussion och hoppas kunna inspirera till förmåga att sätta målet främst.

Hösten 2015 kom en våg av flyktingar till Sverige. Hur skulle vi hantera situationen? I den nya boken Vägar till innanförskap har Ulrika Sedell och Eva von Wernstedt intervjuat 15 ledare som genom nytänkande och flexibilitet hittat vägar att lyckas med integration.
När många såg hinder fanns det andra som kavlade upp ärmarna och startade projekt för att välkomna och skapa förutsättningar för nyanlända att komma in i det svenska samhället. I boken Vägar till innanförskap intervjuas 15 av dem, aktiva inom kommun, kyrka, näringsliv och ideell sektor.
– Den här perioden visar att Sverige har extremt dålig flexibilitet, med mycket regler och samarbeten som inte fungerar, men den flexibiliteten har de här personerna, säger författarna Ulrika Sedell och Eva von Wernstedt.

Lyssna till Ulrika Sedell och Eva von Wernstedt, författare till Vägar till innanförskap när de pratar om sin nya bok. Några av dem som deltar i boken medverkar också i ett panelsamtal: Alireza Akhondi, Vansbromodellen, Camilla Altéus, Svenska Basketbollsförbundets Välkommen Hit och Carl Dahlbäck, Guds hus. Moderator: Sofia Strömberg, Open Up! Boken finns att köpa i bokhandlare och direkt på idealistas.se.