Vägar till innanförskap – modeller som funkar

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” width=”1/3″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][image_with_animation image_url=”6419″ alignment=”” animation=”Fade In” box_shadow=”none” max_width=”100%”][/vc_column][vc_column column_padding=”padding-2-percent” column_padding_position=”left-right” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” width=”2/3″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]

Föreläsning

[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”20″][vc_column_text]

Vägar till innanförskap – modeller som funkar

[/vc_column_text][divider line_type=”No Line” custom_height=”20″][vc_column_text]

En av nutidens största utmaningar i Sverige handlar om att göra det möjligt för människor som har kommit hit att introduceras och inkluderas. Varför är det så svårt? Finns det modeller eller koncept som visats fungera?

I boken ”Vägar till innanförskap” intervjuas 15 ledare om 14 olika koncept eller modeller för att skapa förutsättningar för integration. Det är chefer inom kommun, kyrka och idéburen verksamhet men även sociala entreprenörer och enskilda medborgare som organiserat nätverk. De har alla tagit risk och övervunnit hinder. Intervjuerna visar på vilka hinder som finns för att lyckas med att skapa förutsättningar för innanförskap men också vad de hade behövt för att lyckas skala upp, i ökad grad sprida och gjort större impact.
Verksamheter som medverkar är:
Yalla-trappan – ett kvinnocoperativ där kvinnor som stått långt ifrån arbetsmarknaden har utbildats och skapat en verksamhet som genererar i snitt 30 miljoner per år i samhällsvinst.
Välkommen hit – en förening inom Basketbollförbundet som gör aktiviteter för unga boendes på asylboende. De har utmanat alla idrottsföreningar genom att göra nybörjarträning för tonåringar och äldre.
It-guider – genom att ta tillvara nyanlända ungdomars it-kompetens och erbjuda seniorer it-kunskap så skapar de broar mellan nyalända och etablerade svenskar och erbjuder samtidigt kompetensutveckling.
HVB-hem – HVB-hemmet i Ljungby har lyckats med att skapa förutsättningar för att alla ungdomar som lämnar hemmet har arbete till skillnad mot rikssnittet på 30%.
Vansbromodellen – Alireza Akhondi, integrationschef i Vansbro kommun har lyckats skapa en struktur i kommunen så att migration inte är en kostnad för kommunen.
Support Group – I Vänersborg finns Sveriges största asylboende med 1300 boende. De har själva skapat en förening där de formuleras sina behov, kompetenser och har startat flera verksamheter.
Familjehemsmöten – en förening för barn och ungdomar som inte kan bo hemma hos sina föräldrar. Här träffas de, skapar och gör sin röst hörd. Om vad de behöver av samhället för att få förutsättningar för att framtida liv i Sverige.
Guds hus – i Fisksätra i Nacka kommun finns en förening som grundats och Nacka församling, muslimer, katoliker där de firar högtider tillsammans och genomför aktiviteter. För att visa religionens kärleksbudskap och vikten av samexistens.
Ekängens vänner – i en liten bygd på Gotland organiserade sig hela bygden för att stötta och bidra till att de nyanlända skulle etablera sig i Sverige. De organiserade sig genom digitala kanaler och skCentapade en samvaro för alla.
Jurister på Stockholms Central – 600 nyanlända kom varje dag till Centralen under hösten 2015. Dona Hariri, samhällsjurist samlade 100-tal jurister som fanns på plats för att kommunicera kring de nyanländas rättigheter.
Greehouse i Fröjel – ett annorlunda asylboende på Gotland där fokus är på praktikplatser och att skapa förutsättningar för innanförskap. Med aktiviteter och nätverk.
Livstycket – kvinnor från hela världen samlas i verksamheten för att utbilda sig i hälsa och kropp, natur och kultur, söka jobb och samhälle och juridik. Samtidigt gör de unika produkter i sömnad som de ställer ut.
Kompis Sverige – en verksamhet som matchar ihop nyanlända med etablerade där de förbinder sig till 6 månader kompisskap. På två år har de matchat 8000 par.
Yrkesdörren – 8 av 10 svenskar får arbete genom kontakter. Via Yrkesdörren matchas nyanlända arbetssökanden med personer som delar med sig av sitt professionella nätverk.
Under föreläsningen ges insyn till några av verksamheterna och vilka framgångsfaktorerna har varit för att lyckas. En föreläsning som vänder sig till beslutsfattare, ledare som arbetar med integration och till alla som vill bidra till ett mer inkluderande Sverige.

[/vc_column_text][vc_row_inner column_margin=”default” top_padding=”40″ bottom_padding=”60″ text_align=”left”][vc_column_inner column_padding=”padding-6-percent” column_padding_position=”all” background_color=”#efefef” background_color_opacity=”1″ width=”1/1″ column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text][contact-form-7 id=”5350″ title=”Föreläsning”][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” bottom_padding=”40″ overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][nectar_blog layout=”masonry-blog-fullwidth” category=”erbjudande-forelasning” load_in_animation=”fade_in_from_bottom” posts_per_page=”9″][/vc_column][/vc_row]