Tänder ett ljus på mammas grav och tänker att vissa matcher måste man ta

By 5 november, 2017 november 28th, 2017 Blogg

En ung tjej som står mig nära är arg och frustrerad. ”Hur kan någon säga att det är jämställt i Sverige?” ”Hur är det möjligt att säga att man inte är feminist? Hur kan man säga att feminister är manshatare, vill att kvinnor ska ta mer makt än män?” ”Jag blir så fruktansvärt frustrerad när inte alla ser det uppenbara i hur orättvist det är. ”

En man vid middagsbordet avbryter henne och undrar om man verkligen behöver kalla sig för just feminist för att vilja att kvinnor och män ska ha samma rättigheter? Tyst, svarar hon med en upprorisk blick. ”Nu talar jag. När jag är klar så får du berätta vad du vill säga”. Hon berättar om hennes iakttagelser i skolan. Om när tjejerna står tillsammans och snackar och det tillkommer en kille så tystnar gruppen och alla lyssnar på killen. Killen får automatiskt talutrymmet. Det är honom givet.

Jag lyssnar och känner hennes ilska. Den berör mig av många skäl. Ett av dem är att vi härstammar från samma släktträd.

Jag minns min mammas ilska över orättvisor och kamp för ett mer solidariskt samhälle. Hur jag satt på hennes axlar när vi gick genom stan i demonstrationståg där hon med hög röst ropade ”Ropen skalla – daghem åt alla, Frihet, jämlikhet och systerskap och Lika lön åt alla. Eller när vi tillsammans sjöng: Åh, åh tjejer, vi måste höja våra röster, på tunnelbanan. Eller när hon sökte upp en man som misshandlat hennes väninna för att packa ihop väninnans kläder och hotade med att kontakta polisen. Mannen svarade med att hota hennes dotter och på något sätt lyckades mamma övertala polisen att prioritera hotet. Så under en vecka stod fyra poliser runt mitt dagis för att skydda mig. Jag minns att mamma sa till mig  ” vissa matcher måste man ta. För oss, för andra och för vårt samhälle”.

Varje tid paketerar samhällsutmaningar på skilda sätt. Vid sekelskiftet var det demokrati, försvaret och alkoholen, från andra världskriget och fram till nu har det varit resursfördelningen. Min bild är att nu handlar det mer om nationalism mot internationalism. Men människors lika rättigheter slår rakt igenom alla tidsepoker som en matrisorganisation där affärsområdet ligger fast oavsett vision och linjeorganisation.

När jag skrev boken Bortom glastaket samtalade jag med ett otal kvinnor på högsta position i skilda branscher. Jag ville samla kunskap om hur kvinnor gör när de trotsar statistiken och lyckas krossa osynliga karriärshinder. Eftersom endast 15% av Sveriges VD:ar är kvinnor, bara 20% av professorerna är kvinnor och bara 25% är entreprenörerna och företagare är kvinnor var det min bestämda uppfattning att vi behöver mer kunskap som kan spridas till beslutsfattare, chefer och till studenter. Nu två år senare har boken sålts i tusentals exemplar och jag har föreläst 100-tals gånger om metoder och kunskap om hur vi konkret behöver arbeta för att mer jämt fördela makt mellan kön i arbetslivet. Jag blir fortfarande upprörd när jag tänker på hur docent och överläkare Gunilla Malm berättar om hur hennes ansvarsområde ständigt fick sämst finansiering och när hon inte blev kallad till budgetmöten utan ”glömdes bort”. När Lena Olving, vd Mycronic berättar om kommentaren hon fick efter att hon gjort en dragning för ledningsgruppen. Kommentaren om att det var så svårt att lyssna på hennes budskap eftersom hon har så vackra ben. Eller när Veronique Lönnerblad, generalsekreterare för UNICEF berättar om ett internationellt möte där hon och en annan kvinna under mötet tar en sväng till toaletten tillsammans och gör upp en strategi för att överhuvudtaget få komma till tals vid mötet. I mina föreläsningar och i workshops återkommer jag alltid till hur man kan analysera kulturen. Inte utifrån fina ord i en policy utan istället kartlägga de normer som faktiskt finns för att sedan göra en strategi för att förändra.

När jag bestämde mig för att skriva boken Vägar till innanförskap var det egentligen samma frågor jag ville lyfta. Det vill säga hur utformas modeller eller kontexter för att alla ska få samma chans att tillskansa sig mandat och bidra. Alla som är här. Med utgångspunkten om att alla vill bidra och att alla är värda att lyssnas till. En viktig lärdom jag fick med mig var hur avgörande civilkuraget är. Att för att nå syftet och mål krävs ibland att gå emot både policys, normer och den stora massan.

Jag tänder ett ljus vid min mammas grav och tänker på den unga tjejen vid middagsbordet som var så frustrerad. Jag tänker att vissa matcher måste man bara ta. För oss, för andra och för vårt samhälle. Nästa gång jag träffar den unga tjejen kanske vi ska sjunga högt på tunnelbanan.

 

 

Kommentera

11 − 10 =