Hur förändrar vi förlegade normer och strukturer på våra arbetsplatser? Hur gör vi upp med machokulturen? Trots att det mesta i vår omgivning uppdateras och optimeras för det här århundradet premieras utdaterade mans- och ledarskapsideal. Det är med andra ord hög tid att förändra bilden av vad en framgångsrik ledare är och gör. Manlighetskoden bygger på samtal med 15 män och en kvinna, som tidigare levt som man, vilka alla på olika sätt har brutit med traditionella förväntningar på vad det innebär att vara man i en ledande position. Ur deras berättelser framträder vägar att skapa ett inkluderande klimat och ett inspirerande, medvetet och hållbart mans- och ledarskapsideal.


Alla är överens om att personalen är företagens viktigaste resurs, och att medarbetarengagemang är viktigt för att nå framgång. Forskning visar också att ett autentiskt och medvetet ledarskap är centralt för att skapa detta engagemang. Samtidigt är bara 14% av de anställda i Sverige engagerade på arbetsplatsen, enligt en undersökning från Gallup. Vad beror det här på, och hur kan det förändras?
Ulrika Sedell föreläser utifrån boken Manlighetskoden och samtalar med några av deltagarna i boken:
Erik Ringertz, vd Netlight Consulting, årets vd 2016, författare till Harder, Better, Faster, Stronger
Arthur Engel, tidigare vd för Gant och Björn Borg, numera rådgivare och investerare
Gerhard Bley, vd Kavli, författare till Det empatiska ledarskapet

Dagens Industris jämställdhetskonferens den 15/10 ger ut priser, diskuterar om varför jämställdheten backar i bolagen på börsen och hur vi når jämställdhetsmålen för att skapa innovativa och mer lönsamma bolag. Ulrika Sedell samtalar med Per Schlingmann och Arthur Engel om hur vi får fler män att engagera sig i frågan. Arthur är också en viktig röst i boken Manlighetskoden.

Ulrika Sedell föreläser utifrån sina böcker Bortom glastaket och Manlighetskoden för samtliga medarbetare på Advokatbyrå. Om vilket ledarskap som krävs för att skapa en inkluderande kultur och korrelationen mellan lönsamhet och genus. Men också om varför det går så trögt och hur vägen framåt kan se ut .

Dagens Industri bjuder in sina nätverk till en sammankomst där samtal, nätverkande och erfarenhet delas. Ulrika Sedell föreläser utifrån sin bok Manlighetskoden. Om varför det fortfarande finns faktorer som belönar ett macholedarskap och vad som krävs för att skapa ett medvetet och inkluderande ledarskap.

Ulrika Sedell föreläser om vad ett ledarskap behöver utveckla för att gestalta ett medvetet, inkluderande och reflekterande ledarskap. Ulrika utgår från sin bok Manlighetskoden, där 16 toppchefer berättar om utmaningar för män på ledande positioner och hur de har förändrat förlegade normer och motverkat ett macholedarskap. Föreläsningen sammanfattar bokens framgångsfaktorer, ledarskapets 7 dygder.
https://www.sverigesingenjorer.se/kalendarium/200205-ledarskapets-7-dygder/

Mgruppen erbjuder MBA- utbildning till chefer. Ulrika Sedell ansvarar för en dag där hon utbildar i hur kön påverkar organisation och kultur. Dagen bygger på hennes böcker Bortom glastaket och Manlighetskoden. Om att synliggöra förlegade normer och att träna ledarskapet att bli mer medvetet, inkluderande och reflekterande. Dagen innehåller föreläsningar, övningar och diskussioner.

Ulrika Sedell föreläser om vad ett ledarskap behöver utveckla för att gestalta ett medvetet, inkluderande och reflekterande ledarskap. Ulrika utgår från sin bok Manlighetskoden, där 16 toppchefer berättar om utmaningar för män på ledande positioner och hur de har förändrat förlegade normer och motverkat ett macholedarskap. Föreläsningen sammanfattar bokens framgångsfaktorer, ledarskapets 7 dygder.

Ulrika Sedell föreläser för chefer inom Sveriges Räddningstjänst om slutsatserna i boken Manlighetskoden. Om hur förlegade manliga normer och macholedarskap blir synliga och vad som krävs för att motverka och bryta. Vad ledarskap behöver träna och utveckla för att skapa en inkluderande och medveten kultur.
Ulrika Sedell tillsammans med tre ledare från boken Manlighetskoden besöker Klara K dagen. Under dagen samtalar Ulrika, Caroline Farberger, vd Ica Försäkring, Reuben Sallmander, skådespelare och Gerhard Blev, vd Kavli om vad som krävs för att förändra förlegade mansnormer och macholedarskap under ledning av Camilla Wagner.

Ulrika Sedell föreläser om Manlighetskoden och samtalar med tre män från boken. Reuben Sallmander, skådespelare, Per Josefsson, advokat och partner i Mannheimer Swartling och Arthur Engel, styrelseproffs och rådgivare. Vi talar om hur vi gör upp med machoidealet och visar på en ny manlighet och därmed ideal för ledarskapet.

På Ledarskapsscenen i F-Hallen den 27/9 kl 15:30-16:15
Varför är det så svårt att tala om förlegade mansideal? Om hur normer och sociala konstruktioner påverkar det goda ledarskapet? Anders Danielsson, landshövding i Västra Götalands län och f d generaldirektör för Säkerhetspolisen och Migrationsverket, Reuben Sallmander, skådespelare och Arthur Engel, styrelseproffs och rådgivare är några av dem som medverkar i boken Manlighetskoden. Ett tankeväckande och öppenhjärtigt samtal om hur vi kan göra upp med machoidealen. Moderatorer: bokens författare Ulrika Sedell ochJonas Nyman.

Unionen i Göteborg bjuder in sina chefsmedlemmar till en interaktiv föreläsning som utlovar både igenkänning, skratt och lärande. Hur kan vi förändra förlegade normer och strukturer på arbetsplatsen för att skapa en inkluderande kultur och en ny syn på vad ledarskap är?
Ofta finns en bild av hur framgångsrikt ledarskap ser ut. Att vara chef kan vara förknippat med bland annat kontroll, förnuft och manlighet.
Ledarskapets 7 dygder handlar om framgångsfaktorer som att leva sin vision, öka sin självinsikt och att visa såväl sårbarhet som civilkurage som ledare. https://www.unionen.se/kurser-och-aktiviteter/ledarskapets-7-dygder/2019-09-20-goteborg-2541801?field_municipality=480

Krönika i Veckans Affärer den 16 september 2019.
En föreläsning som visar vägen från förlegade ideal och matchokultur till en inkluderande miljö med ett medvetet och hållbart ledarskap.